The five Rs of waste

Waste Management

Wil jij thuis ook je afval verminderen? 
Dat kan volgens het duurzame principe van de 5 R’en (ofwel the 5 R’s of waste management):

  1. Refuse – Weiger

    Weiger alles wat je niet nodig hebt.
    Neem geen (plastic) afval aan. Say no to single use plastics! Voorbeelden van wegwerpplastic die je beter links laat liggen: zakjes in de winkel, flesjes, bekers, deksels, rietjes, bordjes, bestek, … Maar denk ook een groenten en fruit die in de supermarkt liggen, verpakt in een laagje plastic zoals komkommer, broccoli of bananen. 🙁
    Dat is echt nergens voor nodig, groenten en fruit hebben van nature al een verpakking!
    Freebies zijn gratis artikelen (met reclame erop) die worden uitgedeeld, maar vaak belanden ze snel daarna in de vuilnisbak. Als je er niets mee kan doen dan neem je het beter niet aan. Is het echt nodig om 500 balpennen en latten met reclame in huis te hebben? Andere voorbeelden hiervan zijn toiletartikelen in hotels, staaltjes, sleutelhangers, prullaria in goodiebags, …


  2. Reduce – Verminder

    Verminder wat je wel nodig hebt.
    Koop niet meer dan noodzakelijk is en vermijd zo dat je spullen of voeding moet weggooien. Kies liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Wil je 5 goedkope flodderbroeken of liever 1 mooie jeans met een goed model?  Schrijf je uit op reclamemails en nieuwsbrieven en hang een “GEEN RECLAME-sticker” aan de brievenbus zodat je niet verleid wordt om impulsaankopen te doen die je eigenlijk niet nodig hebt.


  3. Reuse/Repurpose – Hergebruik

    Gebruik zo lang mogelijk de spullen die je al hebt.
    Check voor je iets weggooit eerst of je het niet kan (laten) herstellen.
    Probeer zoveel mogelijk te gebruiken wat je al in huis hebt en wees creatief. In plaats van nieuwe jars te kopen kan je lege glazen bokalen van voeding perfect hergebruiken. Ik vul ze met noten, gedroogd fruit of zelfgebakken koekjes. Maar je kan ze bijvoorbeeld ook gebruiken als pennenhouder of penselenhouder.
    De “plastic bakjes van de Chinees” hergebruik ik om maaltijden/soep in te vriezen. Het grootste formaat is een ideale portie voor 2 personen.
    Eenzijdig bedrukt papier kan je als kladpapier gebruiken en een versleten T-shirt kan nog als vod dienen.
    Wat daar ook perfect bij aansluit is indien mogelijk spullen tweedehands kopen, dat kan online (bijvoorbeeld op 2dehands/Facebook marketplace) of in tweedehands- of kringloopwinkels. Vinted is een heel handig platform voor het kopen en verkopen van tweedehands (kinder)kledij en accessoires. Mijn eigen Vinted-profiel is te vinden onder de naam “lottivg”. ????


  4. Recycle – Recyleer

    Recycleer wat je niet kan weigeren, verminderen of hergebruiken.
    Scheid je afval thuis zodat grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden: glas, papier/karton, plastic, metaal, … Tegenwoordig kunnen er steeds meer soorten plastic gerecycleerd worden. In Antwerpen mogen er sinds januari 2021 ook plastic zakjes en potjes (yoghurtpotjes, champignonbakjes, …) in de PDM-zak. Maar hoe minder plastic je weggooit, hoe beter, want niet enkel de productie en het gebruik ervan zijn toxisch, maar ook het recycleren ervan is schadelijk.
    Ook de verbranding van restafval is niet zonder gevolgen. Op die manier gaan alle grondstoffen gewoon verloren en het is vervuilend voor het milieu.


  5. Rot – Composteer

    Composteer het organisch afval dat nog overschiet.
    Dat zijn afvalstoffen die organisch of natuurlijk afbreekbaar zijn, ze verteren/verrotten door micro-organismen (schimmels en bacteriën).
    Je kan thuis zelf composteren in een compostvat of wormenbak of je kan organisch afval verzamelen in een GFT-container (groente-, fruit en tuinafval), die in veel gemeenten gratis wordt opgehaald. De enige kost is de eenmalige aanschaf van de container.
    Keukenafval en etensresten behoren meestal tot deze categorie, ook papier van keukenrol. Maar je kan best de details eens checken op de website van jouw stad/gemeente. Deze zaken horen er bijvoorbeeld niet bij: beenderen, schelpen, kurk, behandeld hout, …
    Theezakjes, koffiepads en broodzakken bevatten vaak plastic, deze mogen dan niet in de compastbak/GFT-container.

  • Tags :

Laat een reactie achter